Categories

Beskjær tujaen i tide!

Venter du for lenge med å beskjære tujaen kan du like godt sage den ned og plante en ny. Men hvis du er flink til å klippe jevnlig, kan tujaen bli riktig så pen.

Tuja er en polulær plante som egner seg veldig godt til tette hekker som hindrer innsyn og demper støy fra omgivelsene. At den er vintergrønn og ihar de samme kvalitetene gjennom hele året er også en bonus.

Klipp tujaen jevnlig

Tujaen skyter nye vekstskudd om våren og utover hele sommeren. Den nye veksten kan hindre lys i å nå blader videre inn i hekken, som da vil falle fra etter hvert som hekken blir bredere. For at planten skal fremstå fyldig i den størrelsen du ønsker er det viktig å trimme bort overvekst slik at også grønn vekst innover mot stammen ivaretas.

Venter du for lenge med å klippe tujahekken eller busken du risikere at når du trimmer den tilbake til opprinnelig eller ønsket størrelse står du igjen med visne blader eller at man kutter av grener og man får store huller uten bladverk. I motsetning til busker og hekker av løvtrær vokser det sjeldent nye grener med friskt bladverk fra avkuttede grener og stammer hos en Tuja.

For å unngå at hekken blir alt for bred og vid, anbefaler vi å beskjære yttersidene 1-2 ganger hver sesong.

Slik beskjærer du tujaen

  • Klipp den øverste delen litt smalere enn det nederste på hekken. Dette er fordi det skal komme lys til hele planten, og for å hindre snøbrekk om vinteren. Hvis det ikke kommer lys til de nederste greinene vil den bli brun og glissen nederst.
  • Hold tujaen i den høyden du ønsker. Lar du den vokse for høy blir den vankelig å klippe og den kan skape for mye skygge for andre planter. Har den blitt for høy blir det vankelig å få den pen igjen i den høyden du ønsker.
  • Sidene på en tuja kan trimmes lett rett etter planting. Jevnlig trimming gir en fyldig og flott plante.

Dagfinn Ødegård fra Grønt Grep gir deg fler tips og viser deg hvordan du beskjærer en tuja hos Spirea.no.

Ønsker du et tilbud på beskjæring eller andre gartnertjenester ta kontakt med oss!

Bilde av Tujahekk på nært hold. Den er overmoden for klipping. Bilde fra Pixabay
Gartner Dagfinn Ødegaard fra Grønt Grep viser hvordan en Tuja-hekk skal klippes.
Gartner Dagfinn Ødegaard fra Grønt Grep viser hvordan en Tuja-hekk skal klippes. Foto: Tore Fjeld